Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotogalerii: Lääne-Virumaal tähistati künnipäeva

Laekvere ja Muuga kandis Lääne-Virumaal on teist aastat järjest tähistatud künnipäeva, seda just kohaliku koolipere ja raamatukogu eestvedamisel, eesmärgiga tutvustada koolilastele kündi kui üht vanimat maaharimisviisi.
Kvernelandi nutiader oli künnipäeva tõmbenumber.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Esmalt koguneti möödunud reedel Muuga raamatukokku, kus raamatukogu direktor Maarika Lausvee rääkis kohaliku kooli õpilastele künni ajaloost läbi rahvakalendri kommete.

Kolm koormat või hargitäit sõnnikut põllule. „Künnipäeva on peetud Eesti rahvakalendris traditsiooniliselt 14. aprillil. Künnipäevaks pidid kõik põllutööriistad korras ja seatud olema, sest sellest päevast algasid põllutööd. Esimest kündjat kasteti nagu karjastki veega. Hüvituseks anti märjale kündjale seaselga, et tal künnist selg küüru ei jääks ja seasaba, mille pikkuse järgi sai soovida viljapea pikkust. Levinud oli komme, et künnipäeval tõsteti-katsuti kõik põllutööriistad läbi, et töö edeneks ja töötegija unine ei oleks. Maagilised tegevused olid suunatud viljakuse saavutamisele: viidi koorem sõnnikut põllule, künti esimene vagu,“ rääkis Lausvee.

Peale künnitavade-kommete kuulamist anti sõna kohalikule põllumajandusettevõtjale, Artiston Grupp OÜ juhatuse liikmele Margo Klaasmäele. Nende ettevõte tegeleb piirkonnas nii metsandusega kui ka põllumajandusega, viimast ettevõtetega Muuga PM, Laekvere PM, Pandivere PM, Muuga Agro, Heseka ja Muuga Mahe.

Loe, millest piirkonna suurettevõtja rääkis, SIIT.

Põllumajandust tasub õppida. Künnipäevale olid kohale tulnud ka Järvamaa Kutsehariduskeskuse õpetajad, kes rääkisid kooli õppimisvõimalustest. Kool pakub lisaks kutsekeskhariduse omandamisele võimalust õppida ka täiskasvanuil ja seda nii täis- kui osalise koormusega. Infot kooli õpivõimaluste kohta leiad SIIT.

Sõnum, mis noorteni toodi oli, et tegu on kooliga, kust tõesti maanoor saab praktilise hariduse, sest väga palju õpet toimub kooli õppebaasides, seda kas kooli põldudel, kus kasvatatakse ise sööt kooli loomadele, või siis loomalautades ning muidugi on suur rõhk ka tänapäevase põllutehnika õpetamisel. Lisaks piimakarjale on koolil ka muid loomi, näiteks on nende kool ainuke kool Eestis kus saab õppida hobumajandust.

Künnimeeste võidukarikad.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Muuga raamatukokku oli välja pandud Eesti künnimeistri Raido Kunila karikate näitus ja lisaks Kunila võidukarikatele oli võimalik näha Muuga-Laekvere kooli õpilase, Eesti ühe lootustandvama noore künnimehe Andres Tamme karikaid.

Raido Kunila juhendamisel on Andres Tammm vaatamata oma noorusele, juba mitmeid võite Eesti künnivõistlustel saanud. Reedel tänas noormees kõiki toetajaid, kes on kaasa aidanud tema saavutustele. Noore kündja tegemistel tasub pilk peal hoida tema Facebooki lehel.

Ka sai Muuga raamatukogus vaadata piirkonna künniajaloo näitust.

Õue õppima. Et 14. aprill on ka õues õppimise päev, siis oli igati loomulik minna õue ja mitte niisama õue vaid ikka põllule, kus esimese tööna said koolilapsed kolm sõnnikuhunnikut laiali visata. Töö tundus nii huvitav, et sellest võtsid ka vanemad kohalolijad osa. Siis mõõtis Andres Tamme isa välja künnilapid ja iga soovija sai teha proovivao. Et asi huvitavam oleks, hinnati iga kündja tööd ja selgus, et parima künni tegi Muuga-Laekvere kooli direktor Arne Labe, teiseks tuli Andres Tamm ja kolmandaks Eesti Künniseltsi eestvedaja Margus Ameerikas.

Muidugi oli põllul uudistamiseks välja pandud ka tänapäevane põllutehnika. Kui väike künnivõistlus toimus vanema traktori ja adraga, siis kõik huvilised said näha täiesti uut Kvernelandi nutiatra, mida tutvustasid Urmas Lees ja Silver Altmann Dotnuva Balticust. Kvernelandi nutiadrast saad lugeda SIIT, et aga näha kõiki uuendusi, mis vahepael veel on adrale tehtud, siis tasub tulla tänavusele Maamessile, mis toimub Tartus 25.-27. aprillil.

Künnipäev Muuga raamatukogus ja Muuga-Laekvere põldudel. Fotod: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960